Amstelveen,
10
oktober
2016
|
18:06
Europe/Amsterdam

Competitie reputatiemanagement

Competitie voor laatstejaarsstudenten: wat is jouw visie op reputatiemanagement?

Win jij een geheel verzorgde trip naar New York?

Communicatieadviesbureau Porter Novelli bestaat 35 jaar in Nederland. In die jaren is het communicatievak is enorm veranderd. Een goede communicatieprofessional kijkt altijd vooruit! Wat staat ons te wachten de komende 10 jaar? We zijn superbenieuwd wat jullie allemaal zien gebeuren en naar jullie visie en ideeën over reputatiemanagement. Ook hebben we mooie prijzen, waaronder een volledig verzorgde reis naar New York om kennis te maken met de CEO van Porter Novelli. Zo geef je gelijk een vliegende start aan je carrière!

Geïnspireerd? Schrijf je gelijk in!

Hoe werkt het?

 • Schrijf je in door het onderstaande formulier in te vullen (tot uiterlijk 1 november).
 • Na je inschrijving ontvang je van ons een mail met verdere instructies. De inleverdatum voor je visiestuk is 29 november 2016, dus je kunt alvast beginnen met nadenken ;-).
 • Uit alle visies selecteren we de drie beste, deze mogen hun visie komen presenteren aan de jury in Amsterdam.
 • De winnaar wint een volledig verzorgde reis naar New York. Ook voor nummer twee en drie hebben we mooie prijzen.

Opdracht

Geef in maximaal 2026 woorden jouw visie op de ontwikkeling van reputatiemanagement in de komende 10 jaar. Om je op weg te helpen vind je hieronder een korte schets van de ontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar.

Neem in jouw visie het volgende mee:

 • Wat is de essentie van reputatiemanagement volgens jou?
 • Welke ontwikkelingen zie je daar in?
 • Wat is het handelingsperspectief volgens jou? (M.a.w. wat moeten communicatieprofessionals in reputatiemanagement doen?)
 • Wat zijn de pijnpunten de komende 10 jaar? Waar ligt de CEO wakker van? Waar moet de CEO zich volgens jou op voorbereiden?
 • Bestaat reputatiemanagement nog? Leg uit waarom wel/niet. Is er nog een communicatieafdeling? Zo ja, hoe ziet die eruit? Zo nee, wat is er dan wel?

Beoordeling

Jullie inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit Marco Derksen (oprichter Marketingfacts), Betteke van Ruler (hoogleraar corporate communication), Frederique Koning (Hoofd Communicatie Wereld Natuur Fonds), Mark van Vuuren (Associate Professor Organizational Communication Universiteit Twente) en Monique Botman (managing director Porter Novelli). De drie beste inzenders krijgen de gelegenheid om hun visie persoonlijk aan de jury te presenteren. De winnaar mag op onze kosten drie dagen naar New York voor een kennismaking met het Nederlandse pr icoon Karen van Bergen en Brad MacAfee, de CEO van Porter Novelli. Ze horen graag meer over jouw visie op de toekomst van het vak!

De tweede prijs bestaat uit een lunch in Amsterdam met Porter Novelli Nederland en een van de juryleden. De derde prijs is een boekenbon van 100 euro.

Om jullie op weg te helpen:

Hoe is reputatiemanagement de afgelopen 10 jaar veranderd?

Omdat in begin 2000 bijna ieder huishouden een breedbandinternetverbinding kreeg, moesten bedrijven zich op nieuwe kanalen presenteren. Het werd makkelijker om te vergelijken en dus kwam vanuit het bedrijfsleven veel focus op positionering en differentiatie. Hierdoor ging in het communicatievak meer aandacht uit naar zichtbaarheid en het bouwen van een merk. Expert Paul Schnabel schetste in 2000 vijf maatschappelijke trends - de vijf i’s - waarvan we de gevolgen de afgelopen jaren steeds duidelijker zien: individualisering, informatisering, informalisering, internationalisering en intensivering (het verlangen naar intensieve belevingen en ervaringen).

Mede door de komst van social media kregen deze vijf i’s steeds duidelijker gestalte. Als gevolg van deze ontwikkelingen kwam er binnen reputatiemanagement veel meer aandacht voor dialoog. Iedereen kreeg een stem en een kanaal in het publieke debat. Bijvoorbeeld vloggers en bloggers, ‘gewone mensen’ die de autoriteit van traditionele kanalen aantasten. Gewone mensen werden helden. Tegelijkertijd vallen meer steeds meer formele leiders van hun voetstuk door allerlei schandalen. Daarnaast heeft men steeds minder vertrouwen in instituties en grote organisaties. Maar ook komt er steeds meer aandacht voor privacy en het beschermen van (persoonlijke) gegevens.

Dit alles heeft veel gevolgen voor hoe organisaties vandaag de dag omgaan met het bouwen van hun reputatie. Het creëren van transparantie, vertrouwen en emotie in communicatie wordt steeds belangrijker. Communicatie moet persoonlijk en laagdrempelig zijn.

Voor de komende tijd zien we ontwikkelingen als globalisering, digitalisering en robotisering doorzetten. Maar het is lastig te voorspellen wat voor ontwikkelingen er nog meer komen en hoe de toekomst er uit ziet! Er zijn wel twee zekerheden:

 1. Verandering is de enige constante en alles zal dus altijd blijven veranderen.
 2. Veranderingen zullen elkaar steeds sneller opvolgen.

Hoe ziet reputatiemanagement eruit over 10 jaar?

De vraag is nu: hoe zal reputatiemanagement er over 10 jaar uitzien? Welke ontwikkelingen zullen er binnen het vak plaatsvinden als gevolg van maatschappelijke, technologische en economische ontwikkelingen? En hoe moeten CEO’s van grote organisaties zich daarop voorbereiden?

Deelnameformulier competitie reputatiemanagement