Samenvatting

Als onderdeel van het Discovery & Development programma van Porter Novelli werk ik, Dylan Prins (consultant), de komende maand vanuit het Voce Porter Novelli-kantoor in San Francisco. In dit blog deel ik mijn ervaringen.

Amstelveen,
26
april
2017
|
20:49
Europe/Amsterdam

San Francisco pr

Voor iedere pr-pro uit Europa is werken in de Verenigde Staten uiteraard een droom. Het is waar pr ontstond, waar de klanten groter zijn, merken/mensen cooler en het werk dat ze doen meer geavanceerd is.

San Francisco is veel groter dan verwacht, de financiële wijk is enorm, het tempo en ritme van de stad zijn hoog en de accounts veel groter. Op grote accounts hebben ze een team van 10, terwijl in Nederland een groot account uit een team van 4 bestaat. Dit betekent dat zelfs de kleinere klanten een redelijk volledige communicatieaanpak hebben die betrekking heeft op alle facetten van externe communicatie. Op de grotere accounts doen ze ook interne communicatie, hebben ze meetinstrumenten en analyses ingebouwd, robuuste influencerprogramma's opgebouwd en voeren ze grootschalige klantenevenementen uit, inclusief logistieke ondersteuning. Het grootste verschil van de manier waarop we ‘thuis’ werken is dat een groot deel van wat ze doen wordt gerapporteerd, ze bouwen frameworks en modellen om plannen en activiteiten te structureren. Zo hebben ze een model voor het scoren van influencers en meten ze hoe media over hun merk schrijven om vervolgens waar nodig beleid aan te passen.

Wat betreft de bedrijfscultuur lijkt het een beetje op Amsterdam, eerlijk, bescheiden, hardwerkende mensen die geïnteresseerd zijn in nieuwe ideeën en tijd voor je vrijmaken. En natuurlijk zijn er aparte figuren en wordt er veel van de in-house bar gebruikgemaakt. Maar de dynamiek is wel anders, er lijkt altijd wel iemand op weg naar de East Coast of terug te komen van een zakenreis. Als iemand vanuit ons kantoor in Nederland een afspraak in Venlo heeft, dan heeft de helft van het kantoor het erover. Hoe dan ook, tot nu toe gaat het goed, stay tuned.