Amstelveen,
22
november
2016
|
09:46
Europe/Amsterdam

Nieuwe blog over storytelling door Monique Botman

A true story

Onlangs las ik in MarketingTribune een interview met een vakgenoot. Hij liet weten dat hij communicatieadviseur is, maar vooral verhalenverteller. Hij refereerde daarbij specifiek aan de lessen die wij kunnen leren van organisaties als Pixar of de entertainmentindustrie, uiteraard verhalenvertellers bij uitstek. Ik heb heel veel respect voor verhalenvertellers en heb altijd de meerwaarde gezien van storytelling als waardevol communicatie-instrument.

Maar de laatste tijd ben ik daar wat anders over gaan denken. Want dat storytelling of verhalen vertellen, het schuurt toch een beetje. Waarom? Omdat een verhaal in heel veel gevallen een verzinsel is, een fantasie, een mooie of juiste lelijke werkelijkheid en vaak vooral bedoeld om te entertainen. En dat storytelling in veel organisaties dan ook gebruikt wordt om een zo mooi mogelijk verhaal rond een organisatie te bouwen, waarbij entertainment soms een groter belang heeft dan het inhoudelijke verhaal. En volgens mij is dat nu juist niet wat mensen verwachten van organisaties.

Passievol en van betekenis
Het klinkt al bijna old school en afgezaagd, maar mensen willen geen mooie verhalen of verzinsels, ze willen het eerlijke verhaal. Het verhaal dat soms mooi en gloedvol is, maar soms ook rauw en misschien een beetje lelijk. Maar wel oprecht, passievol en van betekenis. Men wil weten waarom jij er bent als organisatie, wat je meerwaarde is en wat jij bijdraagt aan de maatschappij, legitimiteit dus.

Reputatie
Wij kunnen daar als communicatieadviseurs bij helpen. Door samen uit te vinden waar een organisatie voor staat, wat die legitimiteit is of hoe je je organisatie meer legitiem kunt maken. Door een kritische sparringpartner te zijn, die ook nadenkt over financiën, HR, IT, klantbeleving en de positie van de organisatie in onze maatschappij. Om zo te komen tot een echt en oprecht verhaal. Want een goede reputatie, die kun je niet zomaar ‘maken’, die moet je verdienen door oprechtheid en eerlijkheid en door ook echt te handelen naar je normen en waarden. En het entertainen? Dat laten we dan vooral over aan de filmindustrie.