Samenvatting

Als onderdeel van het Discovery & Development programma van Porter Novelli werk ik de komende maand vanuit het Voce Porter Novelli-kantoor in San Francisco. In dit blog deel ik mijn ervaringen.

Amstelveen,
15
mei
2017
|
21:20
Europe/Amsterdam

Models from California

In mijn eerste blog schreef ik dat in San Francisco veel wordt gewerkt met modellen om klanten op een analytische manier te adviseren. Er werkt hier een team van analytici die teams van inzichten voorzien om het werk naar een hoger niveau te tillen. Ze meten media-aandacht, maar maken ook op maat gemaakte modellen om de inspanningen van het account team te meten en advies te geven over hoe resultaten verbeterd kunnen worden. Het team ontwikkelt voortdurend slimme manieren om met data te werken en omdat analytics een vrij nieuw veld binnen pr is voelt het alsof ze aan het pionieren zijn.

Voor een grote klant ontwikkelde ze bijvoorbeeld een model dat alle media-aandacht op het account meet (publicaties, awards, bylines, reviews etc.) Ze meten sentiment en bereik, en de impact van een specifieke publicatie/journalist, maar ook hoeveel pitches een journalist heeft gekregen en hoeveel interviews en artikelen dat heeft opgeleverd. Hierdoor krijgt het team een compleet beeld van welke inspanningen welk resulaat hebben opgeleverd. Maar data vertellen natuurlijk niet het hele verhaal. Misschien had de journalist een tijd geleden een slechte ervaring met het merk of speelt er iets op persoonlijk vlak. Nu is het de beurt aan de consultants die een kwalitatieve toelichting kunnen geven en samen met de klant kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Het werken met een analytics team is een manier om pr op een strategischer niveau te benaderen in plaats van advies gebaseerd op gevoel/ervaring. Het stelt je in staat om je advies te ondersteunen met gegevens en keuzes te verantwoorden. Dit is ook de reden waarom Porter Novelli het belangrijk vindt en investeert in analytics om het voor meer klanten beschikbaar te maken.

En die scooter heb ik gekocht, alleen is hij helaas gestolen!