Amstelveen,
26
juli
2016
|
16:05
Europe/Amsterdam

Hoog bezoek: Global CEO Porter Novelli brengt bezoek aan Nederland

“We liberate greatness in everyone”

Vorige week kwam Brad MacAfee, kersverse CEO van Porter Novelli, op bezoek in Amstelveen. Brad kent het bedrijf door en door: hij was immers al zestien jaar werkzaam bij Porter Novelli voordat hij werd aangesteld als CEO. Eén van zijn speerpunten is de ontwikkeling van talent. Reden genoeg voor Tirza en Mark, jonge talenten bij Porter Novelli in Nederland, om de CEO het hemd van het lijf te vragen.

Brad, je bent inmiddels een half jaar CEO van Porter Novelli. Hoe ziet een ‘normale’ werkdag er voor jou uit?

“In ons plan dat we hebben opgesteld toen ik als CEO begon, hebben we duidelijke doelen gesteld die we binnen drie jaar willen realiseren. Ik leef van week tot week en bekijk hoe ik per week een stapje dichter bij mijn doelen kan komen. De doelen zijn heel divers. Ze gaan bijvoorbeeld over het winnen van meer klanten, maar ook over diversiteit, cultuur en bijvoorbeeld talent.”

Waarom deze specifieke focus op talent?

“Voor een groot bureau als Porter Novelli met vestigingen over de hele wereld is het belangrijk talent binnen te halen en te houden. Ieder succesvol project voor een klant begint namelijk met talent. Er zijn al meerdere Porter Novelli bureaus uitgeroepen tot ‘Best Work Place’. Het is onze ambitie om die positie uit te bouwen. Zo bieden we jonge talenten veel mogelijkheden om zich te ontwikkelen bij Porter Novelli, bijvoorbeeld door het organiseren van interne trainingsprogramma’s. Ook hebben we sinds kort een global talent manager, Mindy Gikas, die er voort zorgt dat talent altijd op nummer 1 staat bij alle beslissingen die we nemen. We willen talent en vaardigheden in alle facetten vooropstellen en benutten. Zo zijn we als bureau niet alleen veelzijdig, maar blijven ook altijd voorop lopen.

Maar wat is een talent eigenlijk en wat heeft een talent nodig om groot te worden?

Een talent is iemand die een bepaalde visie heeft op het vakgebied en dit ook durft te uiten. Het is belangrijk om met oplossingen te durven komen en je daarbij niet tegen te laten houden door angst. Een talent is continu bezig om alles uit zichzelf te halen en zorgt er ook voor dat zijn omgeving daarbij helpt. Daarnaast is het belangrijk om mensen te verrassen. Dit hoef je niet iedere dag te doen, want dan is het geen verrassing meer. Je moet jouw moment kiezen om te excelleren en vervolgens je omgeving daarmee versteld doen staan.

Hoe zorgt Porter Novelli dat een talent alles uit zichzelf kan halen?

Wat een talent nodig heeft, is ruimte om zich te ontwikkelen. Op een moment dat iemand een goed initiatief heeft, moet daar naar geluisterd en gehandeld worden. Dit is binnen Porter Novelli een belangrijke waarde. Een goed voorbeeld hiervan is de Reputatiegame van jullie collega Marjolein. Zij kwam met een goed idee voor een nieuw product en kreeg de ruimte en hulp om dit uit te werken. Zo ontstond een prachtig product, dat zelfs internationaal door andere bureaus wordt gebruikt.

Brad, je bent inmiddels 46 jaar oud en CEO van een multinationaal bedrijf, maar wat deed jij op onze leeftijd precies?

“Toen ik 26 was, begon ik met werken bij een techbedrijf als pr consultant. Ik was redelijk jong toen ik aan de slag ging. Ik begon als junior en woonde een belangrijke meeting bij met een nieuwe klant. Ik maakte aantekeningen tijdens die meeting en was zo pienter om deze naar de CEO te sturen. Ik wist niet dat dit niet de norm was… Maar mijn ‘fout’ pakte goed uit. De CEO was zo onder de indruk van mijn proactieve werkhouding dat hij zich opstelde als mijn mentor. Hij heeft me ongelooflijk veel geleerd. Vier jaar later begon ik bij Porter Novelli.”

Heb jij voor ons, als aanstormende jonge talenten, belangrijke tips om het verder te kunnen schoppen in pr en bij Porter Novelli?

Om het ver te schoppen, moet je goed naar je omgeving luisteren en bereid zijn om overal diep in te duiken. Je moet flexibel zijn en er altijd voor open staan wat te leren. Daarnaast is het heel belangrijk om altijd eerlijke feedback te vragen. Vraag altijd aan collega’s hoe zij vinden dat jij functioneert. Waar zien zij als verbeterpunten? Wat gaat wel goed? Vaak kruipen mensen van kritiek in hun schulp, want het is soms lastig om aan te horen of ze zijn het er niet mee eens. Maar eigenlijk is kritiek juist een middel om te groeien. Nu nog steeds vraag ik collega’s regelmatig om advies over mijn functioneren. Ik heb die eerlijkheid nodig om mij te kunnen ontwikkelen als CEO. Dit is dus een belangrijk punt voor iedereen. Zorg dat je regelmatig om feedback vraagt wanneer je met een project bezig bent. En vergeet de persoon die jou adviseert achteraf ook niet te bedanken, want juist door hen ben je in staat te groeien.”

Tot slot, wil je zelf nog iets kwijt?

Ja, ik wil graag van het moment gebruikmaken om iedereen in Amstelveen te bedanken voor het warme onthaal. Altijd als ik een Porter Novelli-bureau binnenloop ben ik weer trots op de mensen die voor ons werken en ik ben iedere keer weer verrast over het goede werk dat wij doen voor onze klanten. Ik ben trots op het feit dat ik CEO mag zijn van een bedrijf met zo’n fijne cultuur en mentaliteit.