Amstelveen,
01
augustus
2016
|
16:58
Europe/Amsterdam

Hapklare pr-kennis

Er zijn behoorlijk wat films en documentaires over ons vak die je als pr-pro gezien moet hebben. House of Cards en Mad Men daargelaten (want dat kijkt iedereen, toch?!), hebben we helaas niet altijd de tijd om er voor te gaan zitten. Erica en Serap kwamen met de oplossing: elke drie weken organiseren zij op vrijdagmiddag tijdens de lunch ‘Hapklare pr-kennis’. Benieuwd naar onze must see-lijst? Dit zijn ze tot het einde van het jaar:

The Century of the Self

Een must see als je wilt weten hoe pr ooit is ontstaan en hoe dat de basis heeft gelegd voor de consumptiemaatschappij en de beïnvloeding van de moderne democratie. In deze vierdelige documentaire zie je hoe Freud’s theorie van de psychoanalyse door de jaren heen is gebruikt en misbruikt om massa’s mensen te manipuleren. De serie begint bij een van de grondleggers van pr, Edward Barnays, het neefje van Freud, die als eerste mensen heeft weten te doen verlangen naar spullen die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Diezelfde techniek werd later door de nazi’s in Duitsland toegepast in hun propaganda. Na het zien van deze docu krab je als pr-pro een paar keer achter je oren. Machtig wapen hebben we in handen…

De documentaire bestaat uit vier delen en is gewoon op YouTube te bekijken.

Thank you for smoking

“I speak on behalf of cigarettes.“ Hierbij gaat ‘t niet om de waarheid, maar om geloofwaardige argumenten. Dit is wellicht een satirische komediefilm, maar het lobbyistenwerk dat we te zien krijgen is er niet minder om. We zien hoe Nick Naylor, lobbyist voor Big Tabacco, met zijn argumenten, bizarre logica en vlotte babbel hele legioenen voor zijn karretje weet te spannen. Maar de film geeft ook voor- en tegenstanders van roken, de media, de politiek en activisten er flink van langs. Ook mooi om te zien is hoe Nick Hollywoordsterren op het doek weer aan het roken krijgt.

Bekijk hier de trailer.

Fed Up

Nog meer lobbyistenwerk, maar dan realiteit. We zien wat de voedingsindustrie al dertig jaar niet wil dat we te zien krijgen. Fastfoodketens en de makers van bewerkt voedsel voegen al jaren extra suiker toe om eten beter verteerbaar te maken. We worden hier alleen ziek van. Twee jaar lang volgt regisseur Stephanie Soechtig een groep kinderen die op basis van het uitgangspunt 'dieet en beweeg', proberen gezonder te leven. We zien hoe overheidsapparaten verbonden zijn geraakt met commerciële bedrijven en commerciële bedrijven op hun beurt weer met zorginstanties. Hierdoor is het, mede door lobbyistenwerk, voor de overheid onmogelijk geworden om in te grijpen. Of laten we zo zeggen, er hangt inmiddels te veel van af…

Bekijk de hele documentaire hier.

Aim High in Creation

Als je anno 2016 24 miljoen mensen weet te overtuigen dat je een god bent en dat je over de wereld heerst, van wie kun je dan beter leren hoe propaganda werkt dan van Kim Jong-il? In deze komische documentaire zien we Anna Broinowski. Ze wil dat de gasboringen in het dorpje waar ze woont stoppen. Geïnspireerd door de Noord-Koreaanse cinema wil ze een propagandafilm op basis van het manifest van Kim Jong-il uit 1987 maken om dit voor elkaar te krijgen. Als Westerse filmmaakster krijgt ze toegang tot Noord-Korea waar ze de meesters van de propaganda ontmoet. Er volgen bijzondere ontmoetingen met mensen uit de filmindustrie. Terug in Australië wordt haar cast in een heus Kim Jong-il -bootcamp gedrild, zodat ze in staat zijn de ware, socialistische emotie over te brengen.

Bekijk hier de trailer.

Cyberjihad

Een actuele must see is deze aflevering van VPRO Tegenlicht. De propaganda die jihadisten online verspreiden wordt steeds professioneler. Er is een ware oorlog aan de gang op social media. Welke virtuele wapens zet IS in om jongeren in het Westen te radicaliseren? Waarom vallen jongeren in Europa voor de ‘middeleeuwse realityshow’ van IS?

Bekijk de aflevering hier.