Amstelveen,
03
juni
2016
|
11:03
Europe/Amsterdam

De deeleconomie als inspiratiebron voor pr

Samenvatting

Blog door Yu Mee Koning-Liem, consultant bij Porter Novelli

Giphy, The Piratebay, Microsoft, honderden start-ups én Porter Novelli. Hun gemene deler? Ze waren allemaal aanwezig op The Next Web Conference afgelopen week! TNW Conference is een technologiefestival dat CEO’s van kleine en grote bedrijven, ondernemers en liefhebbers samenbrengt. Een prachtige gelegenheid om werk en persoonlijke interesses te combineren. Vanuit onze tech practice was het sowieso interessant om eens een luisterend oor te leggen bij dit publiek en de leuke sprekers die op het programma stonden. Samen met collega Dylan Prins ging ik twee dagen richting Westergasfabriek om ons te laten inspireren.

Diverse interessante sprekers stonden op onze whishlist: van de oprichters van The Piratebay en Giphy tot YouTuber Casey Neistat (check hier zijn eerste vlog!). Maar ook sprekers die iets kwamen vertellen over pr voor start-ups, ondernemerschap en storytelling waren aanwezig op TNW Conference. De onderwerpen waren soms enkel inspirerend en soms juist inhoudelijk zeer relevant voor ons werk. Zoals de oprichter van Blablacar – Nicolas Brusson – die iets kwam vertellen over de ‘sharing economy’. Het carpoolplatform deed onderzoek naar de deeleconomie en het belang van vertrouwen dat hierbij essentieel is. Want het delen van producten en diensten bespaart mensen niet alleen tijd en geld, ook is het minder belastend voor het milieu én vergroot het vertrouwen van mensen in een ander. Sharing = Trust. Hoe leuk is dat?!

Vertrouwen groter in online profiel dan in collega
Wanneer er vertrouwen is in die ander, dan verhuur je met een gerust hart je huis aan een vreemde of stap je in de auto bij iemand die je nog nooit eerder hebt ontmoet. En dat terwijl je er voorheen nooit over peinsde om te gaan liften naar je eindbestemming. Onderzoek van Blablacar liet zien dat mensen meer vertrouwen hebben in iemand met een profiel op Blablacar dan in een gemiddelde collega (64 procent versus 58 procent). Hoe kan dat? Volgens Brusson heeft dit te maken met de transparantie die zijn platform biedt aan de hand van ‘verified profiles’ en de mogelijkheid om reviews achter te laten op die profielen. Doordat het persoonlijke profiel door het bedrijf is gecontroleerd, bijvoorbeeld aan de hand van een rijbewijs, paspoort en/of bankgegevens, ontstaat een gecertificeerd profiel. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat wie deelneemt aan dergelijke sharing platforms sneller geneigd is om ook in andere deelinitiatieven te stappen.

Niet alleen relevant in de sharing economy
Vertrouwen als rode draad voor de sharing economy biedt prachtige lessen voor het pr-vak, waarin het vertrouwen vaak een belangrijke doelstelling is. Welke methode gebruik je om je betrouwbaarheid aan te tonen? Hoe profileer je je bedrijf en hoe maak je je belofte waar? Of het nu een start-up betreft óf een bedrijf dat al jaren bestaat, dit zijn relevante vragen voor elke organisatie die aan zijn reputatie werkt. Daar denken wij als pr- experts graag over mee!