Amstelveen,
29
juni
2016
|
09:15
Europe/Amsterdam

Contentbeheer: geen rocket science met deze drie gouden regels

Okay. Je hebt een website, een account op Facebook, Twitter en LinkedIn. Alle online middelen zijn in gereedheid gebracht om (potentiële) klanten en andere bezoekers te informeren en met ze in gesprek te gaan. Maar waar ga je het over hebben? Contentbeheer is geen rocket science. We spraken er vorige week over met webredacteuren van de Rijksoverheid. Drie tips uit die presentatie delen we graag.

Voor de deelnemers aan onze sessie die meer wilden weten over het slim beheren van websites hadden we eigenlijk maar drie woorden: contentkalender, contentkalender en contentkalender. Een onmisbare stok achter de deur om dagelijks bezig te zijn met je on(en off)line kanalen.

Drie tips:

1.Maak een contentkalender. En daar heb je wat ons betreft geen dure tool of fancy document voor nodig. Een Excel-bestand werkt ook prima. Je zet erin waar je het op welk kanaal over gaat hebben en wie het er wanneer op gaat zetten. Verder kun je het zo gek maken als je wilt. Bedenk bij ieder onderwerp bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn voor de statische content op je website, of je een nieuwsbericht of banner kunt plaatsen op je homepage, of je erover kunt posten op Facebook en Twitter, of je hashtags kunt gebruiken en partners of vrienden kunt taggen, welk beeld erbij past, enzovoort, enzovoort.

2.Vul de contentkalender. Ben je bang dat je urenlang naar een leeg bestand op je scherm zit te kijken? Hoeft niet. Blader door de (vak)media en houd in de gaten wat online trending topics zijn en kijk hoe je daarbij kunt aansluiten. Schuif met een andere focus aan bij overleggen en vraag je bij ieder punt dat wordt besproken af of je er iets mee kunt op je website of social media. Kijk waar je partners mee bezig zijn en of dat interessant is om ook met jouw publiek te delen. En laat je inspireren door signalen van je bezoekers (uit onderzoek, statistieken, online reacties of e-mails). Als je dit dagelijks doet, krijg je er snel handigheid in en gaat er niet veel tijd in zitten.

3.Gebruik de contentkalenderKijk er iedere dag even naar en vul aan, schrap of herzie. Het is een levend document dat je ook prima kunt delen met collega’s en anderen. Zo laten werkzaamheden zich makkelijk plannen en houd je continu je site en socialmediakanalen actueel. Je wordt bovendien gedwongen om na te denken hoe verschillende middelen elkaar kunnen versterken.

De smaak te pakken?
Jeuken je handen en wil je aan de slag? Gewoon beginnen, is ons devies. En heb je hulp nodig en een middagje vrij deze zomer? Dan helpen we je graag op weg met een crash course contentmanagement op maat. Porter Novelli heeft veel ervaring met het (opnieuw) bouwen en beheren van websites, met name voor de Rijksoverheid. Met de meeste contentmanagementsystemen kunnen we prima uit de voeten, mocht je de bouw en het beheer van je site en socialmediakanalen toch liever uitbesteden…